Is radio dood?

Verleden week was ik op een DJ / medewerkers vergadering van het regionale station RTV Krimpenerwaard waar ik sinds kort een muziek programma mag maken. Op deze meeting kwamen diverse aspecten aan bod waaronder uiteraard ook de vraag hebben we nou nog wel genoeg luisteraars? Toen ik begin dit jaar begon aan deze radio uitdaging (ik had echt nul ervaring met radio maken) gingen bij mij uiteraard ook alle marketing radartjes draaien en vroeg ik me af of Radio niet dood was?

Vroeger

Als je vroeger een nummer wilde horen moest je er op uit om de plaat op vinyl (en later cassette, en weer later CD) te gaan kopen. Of je kon de radio aanzetten en hopen dat je nummer door de dj werd gedraaid. Ik zie mezelf nog zitten met m’n cassette recorder, te wachten tot dat ene nummer voorbij kwam en ik op de knop record kon drukken 😉 In de afgelopen tien jaar is dit natuurlijk drastisch veranderd. Nu kun je elk nummer online vinden en daar beluisteren via SoundCloud, spotify en kopen op iTunes, of de video bekijken op YouTube. Het valt te verwachten dat, met zo veel opties voor toegang tot muziek, de radio het zwaar heeft om te overleven.

De cijfers

Rapporten uit 2015 laten ook zien dat het marktaandeel van de gezamenlijke regionale publieke omroepen al jarenlang daalt en bedraagt in 2015 10 procent. Op provinciaal niveau zijn, vergelijkbaar met het kijktijdaandeel van de regionale publieke omroepen, grote verschillen tussen de provincies te zien (tabel 3). De drie provincies waar meer dan 15 procent van de dagelijkse luistertijd wordt besteed aan de regionale publieke radiozenders, zijn al jaren dezelfde: Groningen, Friesland en Drenthe. Met 21 procent in 2015 heeft Groningen daarbij het hoogste aandeel. Het aandeel van de regionale publieke omroepen blijft in Flevoland het laagst. Mocht je geinteresseerd zijn in de specifieke luistercijfers in Nederland kun je hier de cijfers vanuit vele invalshoken bekijken.

Luisteraars vasthouden

Terwijl veel radiostations de luiken hebben gesloten of zijn afgeslankt werd het mij ook wel duidelijk dat de Radio industrie nog steeds sterk staat en er zelfs ruimte en kansen zijn voor nieuwe stations en persoonlijkheden. Het enige wat de radio-industrie zou kunnen verbeteren om meer reclame euro’s aan te trekken is een manier vinden om de aandacht van de luisteraars voor langere en langere tijd vast te houden (Na het aanbieden van gedetailleerde demografie informatie over: wie luistert naar welke kanalen en wanneer).

Een van de redenen dat radio nog zo aanwezig is in onze samenleving is omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is. De meeste mensen luisteren in de auto (onderweg naar en van hun werk) naar de radio. Buiten deze spits tijden van de dag, daalt het aantal luisteraars drastisch omdat deze mensen achter hun computers duiken of anderzijds druk zijn gedurende de dag. Streaming diensten zoals iHeartRadioMuziek hebben dit onderzocht en de data geanalyseerd en werken nu hard aan een manier om om ervoor te zorgen dat ze deze luisteraars kunnen vasthouden zodra ze hun auto verlaten door ze de optie te geven het station op een ander apparaat te openen.

Kost niets om je aan te melden

Radio is ook een format dat gemakkelijk is te bereiken en te begrijpen. Er zijn nog steeds miljoenen mensen die voor het eerst een streaming-dienst moeten proberen of vaak niet snappen, maar iedereen weet hoe hij of zij de radio moet aanzetten en op een ander kanaal moet zetten. Er is geen leertijd voordat je kunt genieten van je muziek en het kost niets om je aan te melden. Het luisteren naar radio biedt zeker niet dezelfde vrijheid zoals het selecteren van een specifiek nummer op spotify, maar de meeste mensen zijn al blij als ze hun stijl muziek -pop, rock, hip-hop, 70’s 80’s herkennen en laten het kiezen van de nummers graag over aan de DJ.

Toch niet wat men wil?

Oneindige veel keuze hebben op Spotify, SoundCloud of iTunes is leuk, maar afgaand op het feit dat er nog steeds miljoenen mensen wekelijks naar de radio luisteren is het wel duidelijk dat de meerderheid van de mensen hier toch niet naar op zoek is.

De kansen voor het maken van radio liggen mijn inziens dan ook in specifieke niches onderverdeeld in genre’s en het goed gebruik maken van zowel FM als internet.

Jongensdroom

Al deze dalende cijfers tenspijt overheerste bij mij ook gewoon de jongensdroom dus ik sprong in het diepe. Ik hou wel van een uitdaging en wist dat ik bij 0 (Nul) luisteraars begon dus het kon alleen maar beter worden 😉

Als je net als ik van Trance muziek houd nodig ik je graag uit om eens op vrijdag avond af te stemmen op 106.6 fm als je binnen de regio woont of ga naar  www.rtvkrimpenerwaard.nl/web/radio voor diegene die ons niet op de FM kunnen ontvangen.

Geef een reactie